1. Orekhovich Institute of Biomedical Chemistry, Russian Medical Academy of Sciences 2. Semenov Institute of Chemical Physics, Russian Academy of Sciences
Using the chemiluminescence technique, the effective concentration of antioxidants (AO) and its reactivity towards peroxyl radicals (constant k7) have been measured for the oil "Ubicato-flax" (biological active supplement) and flaxseed oil, enriched with Aronia melanocarpa extract. Ubicato-flax exhibited the highest antiradical activity but it was less resistant to oxidative changes as compared with flaxseed oil + extract. Ubicato oil produced on basis of natural AO exhibited higher antiradical activity in comparison with Ubicato oil produced on basis of the chemical synthetic AO. Aronia extract added to flaxseed oil caused marked inhibition of the increase in the peroxide value. Ubicato-flax may serve as a source of AO for not more than 6 months.
Guseva D.A., Prozorovskaya N.N., Rusina I.F., Ipatova O.M. (2008) Antiradical activity and resistance of flaxseed oil, enriched with the antioxidants to oxidative changes. Biomeditsinskaya Khimiya, 54(6), 671-678.
Guseva D.A. et al. Antiradical activity and resistance of flaxseed oil, enriched with the antioxidants to oxidative changes // Biomeditsinskaya Khimiya. - 2008. - V. 54. -N 6. - P. 671-678.
Guseva D.A. et al., "Antiradical activity and resistance of flaxseed oil, enriched with the antioxidants to oxidative changes." Biomeditsinskaya Khimiya 54.6 (2008): 671-678.
Guseva, D. A., Prozorovskaya, N. N., Rusina, I. F., Ipatova, O. M. (2008). Antiradical activity and resistance of flaxseed oil, enriched with the antioxidants to oxidative changes. Biomeditsinskaya Khimiya, 54(6), 671-678.
Карагодина З.В., Розанова И.А., Погожева А.В., Левачев М.М. (1998) Биоантиоксидант. Сб. трудов V Международной конференции. - М., с. 220-221. Scholar google search
ТУ 9146-002-49964614-01. Масло Убикато-лен. Биологически активная добавка. Scholar google search
Прозоровская НН., Баранова В.С. Сорокин И.В., Черезов О.И. (2001) ПАТЕНТ RU 2219784 С2. Масло льняное, пригодное для употребления в пищу и способ его получения. Scholar google search
Русина И.Ф., Морозова И.С., Гагарина А.Б. (1990) Известия Академии Наук СССР, Серия биологическая, №3, 399-405. Scholar google search
ГОСТ 26593-85. Масла растительные. Метод определения перекисного числа. Scholar google search
Якушина Л.М., Лыкова Н.М., Рындакова И.А. (1987) Вопр. питания № 6, 59-61. Scholar google search
Кухтина Е.Н., Бурлакова Е.Б., Храпова Н.Г. (1983) Доклады АН СССР, 272, 729-732. Scholar google search
Сторожок М.Н. (1996) Межмолекулярные взаимодействия компонентов природных липидов в процессе окисления. Автореф. дисс. докт. наук, НИИ химической физики РАН, Москва. Scholar google search
Ипатова О.М., Русина И.Ф., Прозоровский В.Н., Прозоровская Н.Н. (2003) В: Актуальные проблемы инноваций с нетрадиционными природными ресурсами и создания функциональных продуктов. Материалы II Российской научно-практической конференции (2-3 июня 2003 г.), М, сс. 203-204. Scholar google search