Schemes of enzymatic hydrolysis of dietary proteins from various sources (proteins of the cow milk, soy isolate proteins, proteins of chicken eggs) with using modern enzymatic preparations and membrane technologies have been developed. Resultant enzymatic hydrolysates possessed good solubility in water, had low osmolarity and satisfactory organoleptic properties. They may be used as a protein component of clinical and specialized foods, and as a peptide matrix for reception of some trace elements organic forms.
Download PDF:
Keywords: hydrolysates, food proteins, enzymes
Citation:
Zorin S.N., Baiargargal M. (2009) Preparation of food proteins enzymatic hydrolysates of dietaryproteins using some commercial enzyme preparations and various schemes of hydrolysis. Biomeditsinskaya Khimiya, 55(1), 73-80.
Zorin S.N. et al. Preparation of food proteins enzymatic hydrolysates of dietaryproteins using some commercial enzyme preparations and various schemes of hydrolysis // Biomeditsinskaya Khimiya. - 2009. - V. 55. -N 1. - P. 73-80.
Zorin S.N. et al., "Preparation of food proteins enzymatic hydrolysates of dietaryproteins using some commercial enzyme preparations and various schemes of hydrolysis." Biomeditsinskaya Khimiya 55.1 (2009): 73-80.
Zorin, S. N., Baiargargal, M. (2009). Preparation of food proteins enzymatic hydrolysates of dietaryproteins using some commercial enzyme preparations and various schemes of hydrolysis. Biomeditsinskaya Khimiya, 55(1), 73-80.
References
Покровский А.А. (1979) Метаболические аспекты фармакологии и токсикологии пищи. Медицина, М. Scholar google search
Уголев А.М. (1991) Теория адекватного питания и трофология. Наука, С-Пб. Scholar google search
Мазо В.К., Зорин С.Н., Зилова И.С. (2004) Микроэлементы в медицине, 5(4), 85-87. Scholar google search
Шатерников В.А. (1970) Исследование ферментов поджелудочной железы и их ингибиторов в норме и при ряде заболеваний органов пищеварительного тракта. Дисс. докт. наук. Институт питания АМН СССР. Scholar google search
Баяржаргал М., Розанцев Э.Г., Зорин С.Н., Бурдза Е.А., Гмошинский И.В., Мазо В.К. (2005) Хранение и переработка сельхозсырья, № 4, 34-36. Scholar google search
Мазо В.К., Зорин С.Н., Баяржаргал М., Гмошинский И.В., Бурдза Е.А. (2005) Вопросы детской диетологии, 3(5), 19-21. Scholar google search
Скурихин И.М., Тутельян В.А. (1998) Руководство по методам анализа качества и безопасности пищевых продуктов, Брандес-Медицина, М. Scholar google search
Зорин С.Н. (2007) Материалы научно-практических конгрессов III всероссийского форума `Здоровье нации - основа процветания России`, Москва, с. 59-61. Scholar google search
Мазо В.К., Зорин С.Н., Гмошинский И.В. (2004) Вопросы детской диетологии, 2(4), 12-14. Scholar google search
Гмошинский И.В., Зорин С.Н., Баяржаргал М., Сафронова А.М., Мартынова Е.А., Шилина Н.М., Гмошинская М.В., Мазо В.К. (2007) Микроэлементы в медицине, 8(1), 21-23. Scholar google search